Hoe voorkom je dat de waan van de dag regeert?

Wanneer de waan van de dag regeert, verlies je als ondernemer de focus die nodig is om je bedrijf verder te ontwikkelen. In dit artikel leg ik uit wat de waan van de dag is, welke gevolgen het heeft en hoe je het kan voorkomen.

Wat is de waan van de dag

Veel ondernemers zijn alleen maar druk met de dagelijkse werkzaamheden en het oplossen van kleine brandjes binnen hun organisatie. Elke mail dient direct beantwoord te worden en elke situatie moet meteen opgelost worden. Klanten moeten geholpen worden, telefoontjes beantwoord en voor je het weet is de werkdag al weer voorbij.

Wanneer je als ondernemer merkt dat je alleen nog maar van taak naar taak rent, zit je vast in de waan van de dag.

Gevolgen voor ondernemer en bedrijf

Ondernemingen waarin de waan van de dag regeert, werken niet bewust aan hun doelstellingen. Ze reageren enkel en alleen op de situaties die zich op dat moment voordoen en kijken niet meer vooruit.

Dit brengt een aantal vervelende gevolgen met zich mee:

  • De ondernemer verliest zijn focus
  • Missie en visie verwateren
  • De groei van het bedrijf stagneert
  • Ondernemen wordt steeds minder leuk

Hoe voorkom je de waan van de dag?

Om de waan van de dag te voorkomen, moet je ten eerste op zoek naar de oorzaken.

Veel voorkomende oorzaken:

  • Een gebrekkige organisatie
  • Veeleisende klanten
  • Geen duidelijke taakverdeling in het bedrijf
  • Onvoldoende bekwaam personeel
  • Beperkte automatisering
Wanneer de oorzaak bekend is, kunnen we dit probleem doelgericht gaan oplossen.

Neem bijvoorbeeld: “geen duidelijke taakverdeling in het bedrijf”’. Dit is een veel voorkomende oorzaak die tot veel onduidelijkheden leidt voor alle medewerkers binnen de organisatie.

De oplossing kan dan liggen in het maken van functieomschrijvingen van alle functies in het bedrijf met een taakverdeling voor iedere medewerker. Door één keer tijd te investeren, besparen we zo in de toekomst een hoop onduidelijkheid en onnodige vertraging.

Onderneem actie

Succesvolle ondernemers werken vanuit een visie, hebben duidelijke doelstellingen en zijn minder tijd aan de dagelijkse werkzaamheden kwijt.

Zit je vast in de waan van de dag en merk je dat je er op eigen kracht niet meer uitkomt? Neem dan eens contact met me op. Als ondernemerscoach heb ik dit probleem al vaak voorbij zien komen. Een objectieve kijk op de zaak zal je helpen je visie weer helder te krijgen.

Meer lezen

De 7 essentiële onderdelen van het strategisch ondernemingsplan

De 7 essentiële onderdelen van het strategisch ondernemingsplan

Tijdens het opstellen van het strategisch ondernemingsplan wordt de ondernemer met alle facetten van zijn of haar bedrijf geconfronteerd en moeten er duidelijke beslissingen genomen worden. Het resultaat is een uitvoerbaar plan waar de ondernemer de komende jaren op kan vertrouwen.

Personeel aannemen? Let op deze 7 valkuilen!

Personeel aannemen? Let op deze 7 valkuilen!

De Nederlandse economie groeit gestaag door en daar profiteren bijna alle bedrijven van. Er ontstaan daarbij grote personeelstekorten in diverse branches. Heeft jouw bedrijf het ook erg druk en wil je personeel aannemen? Lees dan eerst dit artikel zodat je je bewust bent van de risico’s.

9 tips voor succesvol ondernemen in het MKB

9 tips voor succesvol ondernemen in het MKB

Succesvol ondernemen gaat verder dan een goed idee alleen. In dit artikel zet ik de belangrijkste tips op een rij die ik in mijn jarenlange ervaring als directeur van MKB-bedrijven heb geleerd.