Toekomstperspectief voor de MKB-ondernemer

Het klinkt misschien vreemd maar het is wel de realiteit: veel ondernemers doen maar wat! Ze leiden het bedrijf op hun gevoel, omdat zij zich daar prettig bij voelen of omdat anderen het in het verleden ook zo gedaan hebben. Maar meestal omdat men geen zin heeft zich verder te verdiepen in de kunst van het ondernemerschap.

Op een gegeven moment begint dat echter tegen hen te werken en komt men er achter dat er meer voor nodig is om een bedrijf succesvol te ontwikkelen.

Hulp bij ondernemen

MKB-ondernemers zijn hardwerkende mensen die met (of zonder) een goed plan een bedrijf zijn begonnen. De redenen dat zij zijn gestart met een eigen bedrijf zijn vaak zeer verschillend.
Bijvoorbeeld:

 • Niet langer voor een baas willen werken
 • Het beter kunnen dan de huidige werkgever
 • Zich tegenover iemand willen bewijzen
 • Vermogend willen worden
 • Een droom willen realiseren
 • Omdat dit familietraditie is
 • Omdat dit van hen verwacht wordt
Eenmaal gestart worden deze ondernemers in de praktijk geconfronteerd met allerhande problemen die zij veelal niet hadden voorzien of niet goed hadden ingeschat.
Enkele praktijkproblemen:

 • Personeel en HR-zaken
 • Financieel inzicht en financiële administratie
 • Besluitvorming en daadkracht
 • Investeringsmogelijkheden
 • Groei en toekomstmogelijkheden
 • Organisatieopbouw
 • Balans werk en privé
 • Maatschappelijke verantwoordelijkheid
In eerste instantie zoekt men hulp bij collega ondernemers, maar al snel komt men erachter dat het delen van problemen met andere ondernemers vaak niet goed uitpakt. Denk hierbij aan gezichtsverlies en onbegrip.

Ook bij brancheverenigingen komt men niet verder omdat deze verenigingen vaak een te algemeen advies geven voor een hele sector. Een goed voorbeeld is de Metaalunie, die ca. 2500 bedrijven in Nederland adviseert. Een advies op maat is vaak lastig te krijgen.

Dagelijks worden ondernemers benaderd door “zogenaamde deskundigen” die graag advies willen komen geven en gouden bergen beloven. In de praktijk zijn dit vaak ontslagen medewerkers van grote bedrijven, niet succesvolle academici of theoretische docenten die “de waarheid in pacht hebben”. In de praktijk sneuvelen deze mensen veelal omdat het hen ontbreekt aan praktijkervaring, MKB-gevoel en te vaak kiezen voor een wetenschappelijke aanpak waarmee men op een ander niveau acteert dan de ondernemer.

Kun jij wel wat hulp gebruiken?

Heb je ook behoefte aan toekomstperspectief en structuur binnen jouw bedrijf? Neem dan contact met me op. Als ervaren ondernemerscoach help ik je hier graag bij.

Wat heeft een ondernemer echt nodig?

In feite heeft de ondernemer een andere ondernemer nodig die naast hem komt staan. Die hem of haar begrijpt en dezelfde taal spreekt. Een ondernemer die begrijpt hoe een andere ondernemer worstelt met problemen en dit zelf ook aan den lijve heeft ervaren.

Maar hij zoekt ook een vertrouwenspersoon waar hij alles mee kan delen. Waar hij zijn successen mee kan vieren, zijn mislukkingen bij kan neerleggen en zijn hart bij kan uitstorten. Hij zoekt in feite een “zakenvriend”.

Maar ook iemand die hem kan inspireren in het ondernemerschap en hem kan helpen het bedrijf succesvol te laten ontwikkelen. Iemand die aan hem kritische vragen stelt en hem durft aan te spreken op zijn zwakheden.

Een persoon waarmee hij samen de toekomst voor het bedrijf kan uitstippelen.

Structuur en discipline

Elke organisatie heeft structuur en discipline nodig om succesvol zaken tot stand te brengen. Vaak ontbreken deze elementen in de bedrijfsvoering en zo ook bij MKB bedrijven. Zelfs in de meeste elementaire zaken van bedrijfsprocessen ontbreekt structuur waardoor veel chaos in een bedrijf kan ontstaan. Een MKB-ondernemer ziet dit wel, maar is vaak niet bij machte om hier daadwerkelijk iets aan te doen.

Wie helpt de ondernemer om structuur en discipline in het bedrijf te brengen?

Advies op maat

Het zijn bovengenoemde onderwerpen die de ondernemerscoach bespreekbaar maakt en het is dikwijls niet eenvoudig om al deze elementen in de bedrijfscultuur vast te leggen. Pas wanneer dit gelukt is staat de weg open naar een verdere groei van het bedrijf.

Zij kozen voor PDB

Reacties van ondernemers

"Rein leerde me vooruit te kijken. Dit gaf mij enorm veel rust en maakte van mij een betere ondernemer. Nu werkt dit zelfs door op mijn medewerkers, die op hun beurt minder onrust voelen doordat er een duidelijke visie is."

Erik Koekhoven
Directeur, Leadsupply

"P.D.B. heeft ons bedrijf in 2,5 jaar veel gebracht: rust, een visie en een stabiele basis.
Erg prettig en onmisbaar in een veelzijdig bedrijf als de onze."

Rob van den Oetelaar
Directeur, van den Oetelaar Metaal

"Rein houdt ons scherp door de juiste vragen te stellen en ons zo aan het denken te zetten! Hij zorgt voor de stok achter de deur waardoor we onder zijn professionele begeleiding een lange termijn strategie kunnen vertalen naar een volledig ondernemersplan."

Bart van de Ven
Directeur, Sleegers Farm Equipment

Toekomstperspctief ondernemers in het MKB

Spreekt mijn visie over het belang van een toekomstperspectief je aan en verwacht je baat te hebben bij ondersteuning door een ervaren ondernemerscoach?

 

Neem dan geheel vrijblijvend contact met me op via telefoonnummer: 06 – 15 907 100

Of mail via: info@pdbconsultants.nl