Klankbordfunctie voor de MKB-ondernemer

Elke ondernemer weet dat hij belangrijke beslissingen moet nemen. Vaak is dat niet eenvoudig. Bovendien wordt van hem verwacht dat hij de juiste beslissingen neemt.

Ondanks dat de ondernemer zijn bedrijf op een deskundige manier leidt, is het nemen van beslissingen in de praktijk is toch vaak niet eenvoudig. Wanneer je als ondernemer beschikt over een klankbord, iemand waarmee je zaken kunt delen, dan wordt het nemen van beslissingen een stuk gemakkelijker.

Ondernemers zijn duizendpoten

Als ondernemer krijg je dagelijks met veel problemen en onverwachte situaties te maken en moet je veel beslissingen nemen. Van kleine tot grote beslissingen en van onbelangrijke tot zeer belangrijke beslissingen. Natuurlijk is er wel eens twijfel maar een besluit moet worden genomen.
Ook zul je als ondernemer initiatieven moeten ontplooien om het bedrijf verder te ontwikkelen en wordt er van de directeur verwacht hij de medewerkers motiveert en stimuleert om op een positieve manier te werken. Hij heeft een grote voorbeeldfunctie.

Van de ondernemer wordt verwacht dat hij goed sociale vaardigheden heeft, waar men ook terecht kan met problemen van persoonlijke aard. Tevens is hij de spil van het bedrijf die het beleid bepaald en de route naar de toekomst aangeeft.

Men verwacht van de ondernemer dat hij een duidelijk plan heeft voor de toekomst en tegelijkertijd een goede zakenman is die zorgt voor voldoende financiële middelen.

Een ondernemer moet duidelijk communiceren in zijn bedrijf. Op elk niveau in het bedrijf moet duidelijk zijn wat de doelstellingen zijn en hoe de toekomst van het bedrijf wordt gezien. Communicatie is in veel bedrijven de oorzaak van veel problemen en het is dan ook aan de ondernemer om hier een helder beleid in te voeren.

Je begrijpt het al: van een ondernemer wordt verwacht dat hij een zakelijke duizendpoot is. En dat terwijl 80% van de ondernemers nooit een bedrijf heeft geleid, laat staan medewerkers, voordat hij een eigen bedrijf begonnen!

Heb jij behoefte aan een klankbord?

Merk je dat je als ondernemer behoefte hebt aan een klankbord? Neem dan vrijblijvend contact met me op. In mijn tijd als directeur heb ik daar zelf ook veel behoefte aan gehad.

Klankbordfunctie in de praktijk

Het zijn deze zaken waarmee je als ondernemer dagelijks wordt geconfronteerd. In de praktijk blijkt het vaak onmogelijk om al deze facetten van het ondernemerschap goed in te vullen. Deze tekortkomingen voelt de ondernemer en veroorzaakt bij hem het gevoel het bedrijf niet goed onder controle te hebben.
Wat hem zou kunnen helpen is een persoon waarmee hij kan klankborden, iemand die hem de spiegel voor houdt. De ondernemerscoach kan hier een belangrijke bijdrage leveren.

Meestal bestaat de klankbordfunctie uit het luisteren naar de verhalen van de ondernemer en de conclusies die de ondernemer heeft getrokken. Het zijn vaak zaken waar hij met niemand over kan praten maar die hij wel toevertrouwt aan zijn onafhankelijke en betrouwbare ondernemerscoach.

Deze gesprekken geven de ondernemer vaak een gevoel van bevrijding en geven nieuwe inspiratie om verder te gaan.

Zij kozen voor PDB

Reacties van ondernemers

"Rein leerde me vooruit te kijken. Dit gaf mij enorm veel rust en maakte van mij een betere ondernemer. Nu werkt dit zelfs door op mijn medewerkers, die op hun beurt minder onrust voelen doordat er een duidelijke visie is."

Erik Koekhoven
Directeur, Leadsupply

"P.D.B. heeft ons bedrijf in 2,5 jaar veel gebracht: rust, een visie en een stabiele basis.
Erg prettig en onmisbaar in een veelzijdig bedrijf als de onze."

Rob van den Oetelaar
Directeur, van den Oetelaar Metaal

"Rein houdt ons scherp door de juiste vragen te stellen en ons zo aan het denken te zetten! Hij zorgt voor de stok achter de deur waardoor we onder zijn professionele begeleiding een lange termijn strategie kunnen vertalen naar een volledig ondernemersplan."

Bart van de Ven
Directeur, Sleegers Farm Equipment

Klankbordfunctie voor de MKB ondernemer

Spreekt mijn werkwijze en begrip van de klankbordfunctie je aan en denk je hier baat bij te hebben? 

Neem dan geheel vrijblijvend contact met me op via telefoonnummer: 06 – 15 907 100

Of mail via: info@pdbconsultants.nl